Лабораторија за Електричне машине,
Електромоторне погоне и Аутоматику

Oвај сајт је један од излазних резултата пројекта ИееДигКомпИ4.0.

ИСПРЕД ЛАБОРАТОРИЈЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧНЕ МАШИНЕ ПОСТАВЉЕНИ СУ ПЕЛТОНОВА ТУРБИНА И СИНХРОНИ ГЕНЕРАТОР


Пре тачно 71 годину, 30. јуна 1952. године, започела je са радом проточна xидроелектрана Сељашница код Пријепоља. Хидроелектрана је имала два сета турбина – генератора појединачних називних вредности снага: Пелтонова турбина: Pn =463 kW (Q=0,375 m3 /s; H=156 m), Синхрони генератор: Sn =650 kVA.

Августа 2017. године започела је њена реконструкција. Један сет турбина – генератор је остао као музејска поставка у машинској хали хидроелектране. Други сет турбина – генератор постављен је испред Лабораторије за електричне машине на Факултету техничких наука у Чачку, захваљујући залагању Славише Пузовића, дипл. инж. ел., бившег студента ФТН Чачак, данас запосленог у Електродистрибуцији д.о.о. Београд – погон ЕД Пријепоље.

Лабораторију за електричне машине основао је 1971. године професор др Славољуб Јанда (1931), професор на Вишој техничкој школи и Педагошко-техничком факултету, потом Техничком факултету, на којима је радио од оснивања ВТШ (1960) и ПТФ (1975) до пензионисања (1996). Поставка се посвећује професору Јанди у знак поштовања и захвалности.

Постављање турбине испред Лабораторије за електричне машине на Факултету омогућава практично упознавање са конструкцијом и деловима турбине и генератора. Заједно са већ, на једном месту, постављеним ветрогенератором и соларним панелима приказује различите начине претварање енергије воде, ветра и сунца у електричну енегрију.

Детаљније: xидроелектрана Сељашница
Детаљније: проф. др Славољуб Јанда
Прилог телевизије ЛАВ
Прилог телевизије ГАЛАКСИЈА


Галерија


Остали чланци