Лабораторија за Електричне машине,
Електромоторне погоне и Аутоматику

Oвај сајт је један од излазних резултата пројекта ИееДигКомпИ4.0.

Актуелности


s1.jpg

Презентација пројеката полазника StartUP радионице - Увод у електронику брзином светлости


Научно технолошки парк Чачак у сарадњи са Факултетом техничких наука и сарадницима из Лабораторије ЕМПА је организовао промоцију завршних пројеката полазника радионице из електронике под називом Увод у електронику брзином светлости и уједно најавио радионице из микроконтролера и мобилне роботике. Полазници су заједно са предавачима (Михајло Татовић, Милош Божић, Војислав Вујичић) са ФТН реализовали шест пројеката:

1. PWM контролер који представља уређај који омогућава промену средње вредности једносмерног напона, а који се примењује код контроле брзине обртања мотора једносмерне струје, интезитета осветљаја и брзине кретања мобилног робота.

2. Брзи прсти који приказује принцип рада тастера у квизовима где кандидат који први притисне тастер је победник.

3. Контрола пуњења батерије фотонапонским панелом. Овај пројекат показује да је напајање сензора и микроконтролера на неприступачним деловима немогуће без извора напајања као што су фотопанонски панели јер је за то потребна контрола пуњења батерија.

4. Праћење линије. Основни захтев са мобилним роботима је праћење линије. Применом аналогне електронике то се постиже и без микроконтролера. Пројекат праћења линије управо то приказује.

5. Бројач објекта који представља уређај који омогућава бројање предмета или објеката од интереса. Број пролазака аутомобила на одређеним локацијама, број пролазака људи, број комада производа на покретној траци итд.

6. Дигитална коцка за јамб која омогућава играње јамба, без бацања коцкице. Дигитална коцка за јамб након активације генерише насумичне бројеве.   

На презентацији ових завршних пројеката најављено је одржавање нових радионица: у априлу радионица за микроконтролере и у мају радионица за мобилне роботе. Сви заинтересовани, студенти и средњошколци се могу пријавити за бесплатне радионице чија реализација је подржана пројектом - Стартап центар Чачак.

Информације о времену почетка радионица се могу пронаћи на сајту Научно технолшког парка Чачак - http://www.ntpcacak.rs/