Лабораторија за Електричне машине,
Електромоторне погоне и Аутоматику

Oвај сајт је један од излазних резултата пројекта ИееДигКомпИ4.0.

Актуелности


IMG_20221117_143739.jpg

Велико интересовање и посећеност стручног предавања „Електронска енергетика“ на Фaкултету


Предавање Академика проф. др Слободан Вукосавића, ред. Проф. Електротехничког факултета у Београду и члана САНУ привукло је велики број наших студената, ђака електротехничких школа, професора и заинтересованих суграђана. Предавање је одржано у четвртак 17.11. у 14 часова пред пуним амфитеатром Факултета, који броји око 300 места, а где се тражило и место више.

Предавању су претходили састанак са руководством ФТН у Чачку, посета лабораторијама за електричне машине и погоне и давање изјаве за медије

Професор Вукосавић је у свом једночасовном предавању изложио актуелну глобалну енергетску проблематику у погледу тренутне и могуће производње са једне и све већег конзума електричне енергије са друге стране, као и прогнозе за даљи развој ове ситуације на домаћој и светској сцени. Разматране су различите алтернативе и сценарији у задовољењу глобалних потреба и производњи електричне енергије у будућности.

Професор Вукосавић је нагласио потребу да се осим струке овим питањем и правцима развоја енергетике требао да се позабави и сваки појединац јер се она тичу животне средине и будућности наше деце. Концепт „Зеленог рударења“ који заобилази загађење животне средине оцењен је као прихватљив и користан у даљој експлоатацији минерала. Свакако, при избору правца и даљем деловању у овом сектору потребно је више се ослањати на домаћу струку и памет а мање на стране интересне групе и непроверене студије.

Посебан акценат је стављен на питање нуклеарних електрана у ланцу производње електричне енергије, оцењујући њихов допринос као неизбежан и потенцијално не толико проблематичан када је у питању заштита животне средине и људи.

Крај излагања професора Вукосавића пропраћен је енергичним аплаузом присутног аудиторијума и надом да ће се слична предавања овог формата ускоро поновно организовати. 

Више на линку